23 November 2015

Gourmand holiday in northern Spain 2 | 北スペイン口福の旅 2


After we left Guggennheim Museum, we took 20-minute underground journey to Getxo to see Vizcaya Bridge. This is the world oldest bridge of this kind and a UNESCO World Heritage site. This bridge was designed by Alberto de Palacio who was one of the pupils of Alexandre Gustave Eiffel.

さて、グッゲンハイム美術館を後にした我々は地下鉄で20分くらいのところにあるゲチョという街へ。
ここでは、世界最古の運搬橋であり、世界遺産でもあるビスカヤ橋を見学しました。こちらの橋を設計したのは、アルベルト・パラシオ。エッフェル塔を設計したギュスターヴ・エッフェルの弟子だったそうです。


The bridge carries people and vehicles in a hanging gondola.The upper part of the bridge (50m from the ground level) is a walkway for tourists. So we decided to cross this walkway to Portugalete. We bought tickets and a member of staff took us up by a lift.

ぶらーんとぶら下がったゴンドラで人や車を運搬しているのですが、頻繁に行き来しておりました。
市民の足として活躍しているんですねぇ。

地上50メートルの上部構造は観光用の歩道になっています。
せっかくなので、この歩道で反対側のポルトゥガレテまで行くことに。
チケットを買うと、係りの人がエレベーターで上まで連れて行ってくれます。

Tickets, please.
切符、拝見しまーす。

Look at the gaps between the board...it was shaky as well every time the gondola passed.
かなり隙間が開いた板敷の歩道。
ゴンドラが通るたびにブルブルと揺れてなかなかスリリング、でありました。
 

We took a gondola back to Getxo and had a walk by the beach, then went back to Bilbao.

ゴンドラでゲチョに戻った後は、海沿いを散歩して、再び地下鉄に乗ってビルバオへ。

This graffiti was everywhere in the Basque country.
This is a message for bringing ETA prisoners, who are held in prisons in different parts of the country,
to the Basque country so that their families and friends can visit them.
バスク地方で頻繁に見かけたグラフィティ。
意図的に遠くの刑務所に収容されているETA(バスク祖国と自由)の囚人を、
家族等が面会に行きやすいようにバスク州内の刑務所に移そう、というメッセージだそう。


We went to El Viejo Zortzi for dinner. Inside is divided into a restaurant and a bar and we went to the bar for tapas and wine. Even though we arrived there at early hour (well, 20.30ish), it was packed already. We managed to grab a table and looked at each other; how do we order here? Then a service lady came from the restaurant and took our order. I observed while eating and found that people ordered at the counter. It was kind of her being flexible and making us comfortable!

この日の晩ごはんは、El Viejo Zortzi へ。
中はレストランとバルに分かれているのですが、我々はバルでタパスをつまみつつ飲むことに。

早め(と言っても20時半頃)に行ったにもかかわらず、店内はすでに人でいっぱい。
なんとかテーブルをゲットして、どうやって注文するんだ?と3人で顔を見合わせていたら、レストランのサービスの女性が注文を取りに来てくれました。
食事しながら観察してみたところ、他のお客さんは直接カウンターで注文していた模様。
勝手のわからないところで柔軟に対応してもらえて、気持ちよく過ごすことができました!

Iberian salami platter and black pudding (morcilla).
イベリコ・サラミの盛り合わせと黒ソーセージ(モルシージャ)

You can't go wrong here whatever you order! I was so busy enjoying my food that I forgot to take photos...I especially loved morcilla which was moist and nicely flavoured and the apple on top was a nice touch.

いやー、何頼んでも美味しかったですよ、ここ!
食べるのに夢中で、ほとんど写真を撮れなかったのですが。。。
特にモルシージャは、しっとりとした食感に優しい味わい、上に乗ったリンゴの酸味がアクセントになっていて、お代わりしたいくらい美味しかった~。

El Viejo Zortzi
c/ Licenciado Poza 54. 48013 Bilbao
Tel +34 944 419 249
★★★★★ 

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